Een RVS tank met vlottend of drijvend deksel kopen om zelf wijn in te maken

Rvs tank
0 Shares

Een RVS tank met vlottend of drijvend deksel kopen om zelf wijn in te maken

Je krijgt maar één kans per jaar, verknal ze niet

Een roestvrij stalen of inox tank gebruiken om zelf thuis wijn te maken maakt een wereld van verschil.  Je krijgt maar één keer per jaar de kans om wijn te maken, je verknalt ze best niet.  Een RVS tank met vlottend deksel vermijdt dat je met glazen knikkers moet werken na het overhevelen.  Het is ook hygiënischer dan tanks in plastic en veel veiliger glazen Dame Jeannes of gistingsflessen.

Een RVS tank kan heel je wijnmaakproces ondersteunen

Ik gebruik persoonlijk de Zottel RVS tanks van 30 en 50 liter.  Je kunt ze tot 10000 liter verkrijgen maar daar zou ik mijn hoeveelheid wijn nooit in terugvinden. Een groot voordeel is dat je een RVS tank tijdens alle fases van het proces van wijn maken kunt gebruiken.   Hier alle fases van het wijn maken waar je most of wijn in een RVS tank kan blijven.

  • Schilweking
  • Voorklaring
  • Fermentatie
  • Malolactische fermentatie
  • Opvoeding
  • Bottelen (bij kleinere tanks)

Het vlottend of drijvend deksel van je RVS tank

Een deksel dat in je tank gaat met een opblaasbare band die zich vastzet op de hoogte die jij wenst.  Dat is een luxe die van onschatbare waarde is.  Na een overhevelingsbeurt van je most, sap of wijn, heb je nooit meer hetzelfde volume als ervoor.  Vroeger moest ik dan een nieuwe gistingsfles of Dame Jeanne er bij halen die iets kleiner was dan de vorige (en dat kwam natuurlijk nooit 100% goed uit).  Nu plaats ik het vlottend deksel gewoon iets lager en ik blaas de band weer op met het bijgeleverde pompje.  In het drijvende deksel van de Zottel inox wijntanks is er een luchtslot met knikker én een waterslot aansluiting mogelijk.  Je kiest zelf wat je gebruikt.

Hier zet ik het vlottend deksel van deze 50 liter RVS tank tot boven de wijn om deze weg te zetten voor voorklaring

Een vlottend deksel betekent dat jij als wijnmaker vrijwel elk volume vloeistof in je tank kan hebben.  Is je tank halfleeg (halfvol voor de optimisten) dan is dat helemaal niet erg.  Op het moment dat ik deze tekst schrijf geef ik mijn Chardonnay (13 liter) een malolactische vergisting in een 50 liter tank gezien mijn tanks van 30 liter volzet zijn.  Dat is geen enkel probleem.

Ongewenst of niet-gepland zuurstofcontact tijdens de opvoeding van wijn is uit den boze.  Een vlottend deksel met opblaasband sluit je wijn 100% af.  Weet dat goedkopere tanks met een deksel met een rubberen band dat niet doen.  Als je dan toch investeert, hou er dan zeker rekening mee dat je kiest voor een rvs tank met een vlottend deksel met opblaasbare band aan de rand van het drijvend deksel.

Een RVS tank heeft een kraantje en een stofdeksel

Bij metingen wijn aanzuigen met een pipet in een dame jeanne ?  Met een rvs tank gebruik je gewoon het kraantje onderaan de tank om een kleine of grote hoeveelheid wijn af te tappen.  Het kraantje zit hoog genoeg om eventuele depot te vermijden als je proeft of metingen doet.

De RVS tanks van Zottel worden ook standaard geleverd met een stofdeksel dat ervoor zorgt dat je inox tank proper blijft tijdens de periode dat je geen wijn maakt.

Welk volume moet ik kiezen voor mijn RVS tank ?

Dat is een hele goede vraag.  Een eerste, ondoordacht en snel antwoord is : “Groot genoeg !”  Ik verklaar me nader waarom je als je twijfelt een stap hoger moet gaan als je er de ruimte voor hebt.

Reden 1 : Voor vergisting heb je 25 tot 30 % volume vrije ruimte nodig in je inox tank nodig als je wijn hebt.  70 liter wijn doen we dus in een tank van 100 liter.

Reden 2 : Bij rode wijn heeft je wijn ook nog pitjes en schillen aan boord.  Als je 50 liter wijn wilt maken heb je zeker 65 tot 70 liter most.

Reden 3 : Ik heb 4 tanks waarbij ik altijd een lege tank heb om in over te hevelen.  Ik heb dus mijn grootste tank dubbel.  Ik heb nu 35 liter rosé (50% Regent/ 50% Johanitter), 12 liter Pinot noir (stil rood) en 13 liter Chardonnay (stil wit).  Ik heb dus 2 keer 50 liter omdat ik in bijvoorbeeld een tank van 30 liter nooit mijn rosé kan overhevelen.

In deze video hevel ik mijn rosé wijn over in mijn inox tankjes

Reden 4 : Als jonge wijnbouwer, niet in leeftijd maar in wijnmaakervaring, stijgt je volume de jaren die volgen nog.  Wijnstokken gaan pas in jaar 5 of 6 hun maximale opbrengst geven.  Hier kun je bij aankoop al inspelen.  In jaar 2 en 3 na aanplant heb je maar 30-60 % van de opbrengst die je in jaar 5 of 6 zal hebben.

Reden 5 : De prijs van een inox tank stijgt niet rechtevenredig met zijn prijs.  Een RVS tank met vlottend deksel van 30 liter kost +/- 200 euro.  Een inox tank van het dubbel van het volume kost +/- 220 euro.

Ik denk dat mijn boodschap duidelijk is: Je kunt maar beter de grootste hebben 🙂

RVS tanks koelen

Als hobby wijnmaker is het aangewezen om met een diepvriezer met externe thermostaat te werken.  De thermostaat van Romberg kan ingesteld worden voor opwarmen (serreverwarming) of voor koelen (een diepvries voor het koelen van een wijntank).  In de grote diepvries koffermodellen van 400 liter kun je 3 tanks van 100 liter kwijt met gesloten diepvries kofferdeksel.  Als je verder kijkt in de tweede video in dit artikel, geef ik ook de uitleg over mijn koelsysteem met diepvries.

Heb je meer als 300 liter volume, dan kun je een koelcel overwegen, zelf bouwen kan ook.  Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om in een rvs tank met een dubbele wand te investeren waar je gekoeld water kunt doorsturen om de temperatuur te regelen.  Maar dan heb je weer een externe koeler nodig.

Een professionele rvs tank van Zottel.  Voor meer inlichtingen, gebruik ons contactformulier.

Tot slot

Als hobbywijnmaker heb je heel veel opties om je wijn in op te slaan.  Langdurig of kortstondig.  Ik heb glazen dame jeannes geprobeerd en ook kunststof tanks of gistingsemmers.  Voor mij gaat niks boven rvs tankjes  Het is iedere cent extra waard.  Het geeft me een gevoel dat alles op en top proper en hygiënisch is.  Het reinigt perfect.  Het is ook veiliger dan een glazen fles van 3 tot 50 liter.  En met kunststof merk je toch vroeg op laat krassen of oneffenheden op.

Ik wens je heel veel succes met het inrichten van een wijnmakerij die bij jou past en die je in staat stelt om proper, veilig en efficiënt te werken.

Warme groeten, Tom

0 Shares
Een reactie achterlaten

Winkelwagen

0

Geen producten in je winkelwagentje.