De struikelblokken voor hobby wijnmakers

0 Shares

De struikelblokken van hobby wijnmakers

Toegang tot duidelijke informatie

De zoektocht naar informatie verliep stroef.  Er bestaat wel wat informatie over wijnbouw online, maar informatie op maat over hobby-wijnbouw was moeilijk te vinden.  Wat bedoel ik hiermee ?  Ik als hobby wijnbouwer kan geen 2 tot 3 jaar les volgen om wijnbouwer te worden.  De informatie die in die beroepsopleidingen gegeven wordt is heel nuttig voor professionelen maar is ook heel complex. De informatie die je online vindt is meestal geschreven door de docenten of de volgers van die uitgebreide opleidingen met als gevolg dat je na één bladzijde lezen alles voor je ogen ziet draaien.  Begrijp me zeker niet verkeerd, die opleidingen zijn een must en heel waardevol voor iemand die wijn, toch een voedingsmiddel, op de markt wil brengen.  Professionele wijnbouwers investeren ook veel middelen in hun onderneming dus het zou zelfs onverantwoord zijn om de opleiding niet te volgen en zomaar iets op het gevoel te doen.

Met mijn informatie wil ik de informatie uit de professionele wijnbouw makkelijk verteerbaar maken.  Van de snoei, de keuze van de uitlopers, de verschillende fases van de wijnstok doorheen het jaar, het ontbladeren, het beschermen van je wijnstokken tegen ziektes, het oogsten, kneuzen, persen, voorklaren, vergisten, opvoeden, stabiliseren, bottelen en opdrinken 🙂  Bij dat laatste zal er wellicht niet zoveel tekst moeten geschreven worden.  Hoewel, correct wijn kunnen proeven is een grote troef.  Zeker als je bij het proeven de link kunt leggen naar bijvoorbeeld de rijpheid van je druiven of contact met zuurstof tijdens het wijnmaken.

Mijn informatie zal stap voor stap gepubliceerd worden.  Ik probeer deze website tegen eind 2021 zo volledig mogelijk te maken

wijnbouwproducten op maat van de hobbywijnmaker

Niet dat hobby wijnbouwers geen wijnbouw- of wijnmaakproducten kunnen kopen, maar onlangs zocht ik gegalvaniseerde draad van 2mm bij een wijnbouwhandel voor professionelen.  Ik moest de rollen per 25 kilo kopen, in het geval van de diameter 2mm kwam dat neer op 1 kilometer draad.  Als je weet dat je +/- 8 meter per wijnstok nodig hebt, dan zou ik al meteen 125 stokken moeten aanplanten wat voor mij meteen veel is.  Dat is de reden waarom veel hobby wijnmakers zich verenigen in wijnmakersverenigingen om zo groepsaankopen te kunnen doen.  Ik ben ook aangesloten bij WOW Wijnbouwers Oost-West.  Zo kon ik vorig jaar 1 rol gaas kopen om wespen van mijn druiven te houden.

Voor mensen die niet in een vereniging zitten of die buiten de groepsaankopen iets nodig hebben, neem ik mijn webwinkel ook beetje bij beetje wijnbouwmateriaal en wijnmaakmateriaal op.

Wijngaardproducten en wijnmaakproducten zijn vaak twee aparte handels

Ik ga een paar keer per jaar naar een winkel (online of fysiek) waar wijnmaakmateriaal verkocht wordt.  De winkel combineert wijn maken met bier maken, brood en patisserie bakken, groenten en fruit inmaken, …  Ik vind het spijtig dat ik daar geen plantstokken kan vinden of wat bindbuis kan meedoen.  Daarvoor moet weer elders shoppen.

Hobbywijnbouw en gewasbescherming

Het grootste struikelblok vind ik persoonlijk is dat we als hobby wijnbouwer geen toegang hebben tot gewasbeschermingsmiddelen tegen de grootste uitdagers : meeldauw, valse meeldauw en grijsrot (Botrytis cinerea).  Daardoor zijn we vaak aangewezen op resistente rassen, hybriden, piwi’s, … later kom ik er nog op terug in het hoofdstuk ‘keuzes bij wijnstokken aankopen’.

Het is logisch dat bepaalde bestrijdingsmiddelen een licentie en opleiding voor gebruik moeten krijgen.  Er zitten gevaarlijke goedjes tussen.  Maar de ruimte voor de hobby wijnbouwer is wel heel nauw.  Samen met een expert ter zake ben ik op zoek gegaan naar een formule die zonder licentie, opleidingen of examens kan gebruikt worden.  Daaraan gekoppeld is een strak spuitschema, een strategie die rekening houdt met onder andere de groeifase en de weersomstandigheden in je wijngaard.  Deze deel ik nog met jullie in een ander hoofdstuk.

Deze inleiding heeft iets langer geduurd dan verwacht maar ik ga nu toch over tot de start van het grote avontuur : “Een wijngaard aanleggen”.  Ik kan hier heel theoretisch doen en met Latijnse namen gooien maar ik wil het bewust eenvoudig houden.  Eens je aan de slag bent, kun je nog dikke boeken kopen en alles over wijnbouw opzoeken en lezen.

 

0 Shares
Een reactie achterlaten

Winkelwagen

0

Geen producten in je winkelwagentje.