Inhoudsopgave / Index
Wijnstokken kiezen : Welke wijnstokken wil ik planten?
Een beslissing die de fundamenten van je wijnbouw avontuur zal bepalen is de keuze van je wijnstokken. Wijnstokken kopen doe je best niet zonder jezelf vooraf een paar vragen te stellen.
Wijnstokken worden geënt
Een wijnstok bestaat uit een onderstam en daarop een ent. De onderstam is een Amerikaanse stok die resistent is door de druifluis. De echte de druivensoort is een stokje van 5 cm die op de Amerikaanse onderstam geënt wordt. Dat stokje wordt beschermd door een waslaag en heeft bij de veredelaar (iemand die wijnstokken maakt) 1 jaar tijd op zich vast te zetten en 1 geheel te worden. Tegelijk maakt gedurende het eerste jaar de Amerikaanse onderstok ook zijn wortels aan. De wijnstokken worden gekoeld en in slaapstand gebracht en dan met blote wortel verkocht in het voorjaar. Je kunt ook 1 jarige wijnstokken kopen in een pot met aarde uit het tuincentrum maar niets is beter dan de wijnstokken kopen op blote wortel.
Welke soort onderstok of onderstam kies ik ?
Er zijn heel veel soorten onderstokken, ze krijgen een type mee die meestal uit een combinatie van cijfers (SO4, Couderc 3309, 125AA) en letters bestaat, maar ook niet allemaal (bvb Gravesac). Als hobby wijnbouwer kun je een analyse laten uitvoeren op je bodem en dan de juiste keuze maken voor je onderstam of je kunt voor een onderstok kiezen die het allround goed doet. De Gravesac op zandleem en de SO4 op leemklei gronden zijn een meer dan goede keuze.
Welke druivensoorten kies ik ?
Klimaatinvloeden en onze bodem
Iedereen wil wel een gestructureerde Grand cru classé uit Saint-Emilion maken of een messcherpe Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. De realiteit is dat we in onze lage landen niet altijd de klimatologische omstandigheden hebben om die druiven tot volle rijpheid te brengen. Op een Noorderbreedte van +/- 52° hebben we nooit de invalshoek van de zon zoals Zuidelijker gelegen gebieden dat hebben. De temperaturen worden misschien wel warmer maar de stand van de zon blijft. Onze gronden zijn vaak eenvoudige klei of zand-leemgronden. Wij hobby wijnbouwers zijn ook niet altijd in de mogelijkheid om op de ideaal gelegen gronden aan te planten. Het belangrijkste is dat we een druif aanplanten die we op een gewenste rijpheid kunnen brengen voor de wijnstijl die we willen maken. Een druif waar we schuimwijn willen mee maken oogsten we bijvoorbeeld minder rijp als een druif waar we een volle witte of rode wijn willen mee maken. Bepaalde druiven zijn ook vroeger rijp dan andere druiven.
Edele rassen, kruisingen, hybriden, resistente druiven en Piwi’s
Edele rassen
De edele rassen kent iedereen wel. Het zijn authentieke druivenrassen van de vitis vinifera, letterlijk vertaald de wijndruif. Er zijn duizenden voorbeelden van edele druivenrassen met hun eigen genetische code. Vaak worden ze ook gekoppeld aan een bepaalde of meerdere regios. Sangiovese wordt bijvoorbeeld vaak gelinkt aan Toscane en Sauvignon Blanc aan de Loire streek en Nieuw-Zeeland.
Voor onze regio kijken we vooral uit naar edele rassen die het goed doen in een koud klimaat. Er staat Malbec (veel aangeplant in de regio Cahors en Mendoza Valley – Argentinië) in België, daar ben ik zeker van. Maar volgens mij kijken we bij de edele rassen beter uit naar de Pinot-familie, Chardonnay, Riesling, … in wit en Pinot Noir, Acolon en Dornfelder in rood. Er zijn maar weinig rode wijndruiven van, edele rassen die bij hobby wijnkwekers tot een groot succes leiden.
Kruisingen, hybriden, resistente druiven en Piwi’s
Om verschillende redenen zijn door de jaren heen verschillende druiven met elkaar gekruist. De reden kan zijn productiviteit, smaak of resistentie tegen ziektes in de wijngaard. Er bestaat heel wat discussie en spierbalgerol over de kwaliteit van die kruisingen. De professionele wijnwereld kijkt vaak neer op die kruisingen, je zou er geen kwaliteitsvolle wijn mee kunnen maken. Als hobby wijnbouwer die trots als een gieter een goed glas op tafel wil om van te genieten met zijn familie en vrienden, sta ik open voor alle druiven. Zelf heb ik 4 soorten aangeplant in mijn wijngaard : Pinot noir, Chardonnay, Johannitter en Regent.
De resistentere hybriden zijn voor de hobby wijnbouw een zegen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.